Makowiec ucierany

Makowiec ucierany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dkg
  • cukier

    25 dkg
  • margaryna

    25 dkg
  • jajka

    8
  • mleko

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po żółtku, mąkę, proszek. Dodać mleko i wszystkie składniki. Ubić pianę i wszystko dokładnie wymieszać, wlać połowę na blachę, na ciasto dać mak i przykryć drugą połową.
Mak: 1/2 kg maku - sparzyć i zemleć dwa razy, 3 jaja, 1 szkl. cukru, zapch migdałowy.
Całe jaja ubić z cukrem, dodać zapach, bakalie i mal, lekko wymieszać, piec ok. 1 godz.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat