Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik jagodowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 gram
żółtko jajek 5 sztuk
mąka tortowa 3 szklanki
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 sztuki
cukier puder 100 gram
mąka pszenna 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
Masa serowa 1 szklanka
śmietana gęsta kwaśna 400 gram
cukier puder 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyzka
dżem jagodowy 200 gram
twaróg 1 (na sernik, mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jagodowy

Żółtka ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaję po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Teraz obroty przestawiam na najniższe i dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Rękami z ciasta robię kulę, owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min. do schłodzenia.
Po tym czasie ciastem wyjętym z lodówki wylepiam dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Boki tortownicy wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną. Na ciasto położyłam arkusz papieru do pieczenia i wysypałam fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piekę 10 minut, następnie zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Ser, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy miksuję, następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie nam potrzebna do masy jagodowej.

Blenderem miksuję dżem jagodowy do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
Pozostałą masę serową wykładam na podpieczony i przestudzony spód.

Wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170*C. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładam łyżką masę serowo-porzeczkową.

Tortownicę wstawiam do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę przez 30 minut.
W tym czasie mieszam składniki polewy, którą nakładam na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta.

Tortownicę ponownie wstawiam do piekarnia na 10 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
Sernik przechowuję w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.01.2014 10:13
jagodowy jest na pewno rewelacyjny
czekoladka_m 05.08.2013 21:29
Cudowny sernik, dobrze, że jeszcze są jagody:)
gacopierz23 27.07.2013 22:40
przepis na czasie
alaaa 28.03.2013 20:43
oj pyszniuto będzie
Aneta41 25.03.2013 14:54
smakowicie wygląda, bardzo lubię takie proste ciasta:)
caralajna 16.03.2013 07:25
pyszny, efektowny sernik
anemon 14.08.2012 23:22
Jagody mogą być też mrożone.
Grazyna0211 11.06.2012 20:55
muszę spróbować zrobić taki serniczek zwłaszcza że sezon na jagody tuż tuż
misia53 10.05.2012 20:17
Ja sporo piekę używając zamiast jagód borówkę amerykanską bo mam swoją . Bardzo smakują mi takie ciasta
ben-ka 03.03.2012 08:42
serniczek......marzenie:)
IZABELA29 18.11.2011 10:53
jagodowy torcik pyszny
joanna77 18.10.2011 16:41
mniam
Robert10 18.10.2011 09:24
pyszny smak serniczka
ben-ka 14.10.2011 08:08
Taki serniczet musi być pyszny!
Agiatis 25.06.2011 21:14
pycha:)
Motorek 17.06.2011 14:52
super
misia53 15.06.2011 12:08
No, no ... będzie słodko i przepysznie...
Ewelina38 29.05.2011 18:27
bardzo smakowicie się prezentuje
Basia14 28.05.2011 21:48
przepysznie to wygląda
ZEWA 18.05.2011 12:42
pycha
Magdalena1110 17.05.2011 08:03
pychotka
ela16 16.05.2011 09:38
pycha
iziona 09.05.2011 08:36
powiem tylko,że zapowiada się pysznie
Dorota59 05.05.2011 12:40
ale fajne z tymi jagódkami
Elżbieta17 01.05.2011 13:55
Jeszcze takiego nie jadłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak