Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec cygan

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dkg
jajko 8
grysik 6 łyżek
cukier puder 25 dkg
miód 10 dkg
mąka ziemniaczna 1 łyżka
kakao 3 dkg
cynamon Prymat trochę
mak 30 dkg
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec cygan

Masło utrzeć z cukrem i rozpuszczony letni miód, następnie dodać po 1 żółtku i zmielony dwa razy mak. Potem dodać pianę wymieszaną z sodą, mąką ziemniaczaną, kakaem i cynamonem. Wszystko lekko wymieszać i piec.
Masa: 40 dkg masła, 30 dkg cukru pudru, budyń śmietankowy, 1/2 litra mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 całe jaja, sok z cytryny, paczka biszkoptów, galaretka.
Jajka, budyń i mąkę ubić trzepaczką, zalać wrzącym mlekiem i mieszając gotować. Masło utrzeć z cukrem i połączyć z ostygniętym kremem, dodać trochę soku z cytryny. Placek przekroić na połowę, posmarować masą, układać na przemian w skos - biszkopty i galaretkę. Wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem. Polać polewą z kokosem i orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 20.08.2010 00:04
super
IlonaAlbertos 14.06.2010 00:08
Bardzo fajne połączenie składników. Przepis wart jest wypróbowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak