Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa baba

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mleko 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
masło stopione 10 dag
żółtko jajek 6 sztuk
drożdże 4 dag
sól 1 szczypta
rodzynki 1/2 szklanki
Poncz do nasączenia: 3/4 szklanki
polewa czekoladowa 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa baba

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem ,łyżką cukru i czterema łyżkami mąki ,odstawić do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać sól,rozczyn,stopione masło i mąkę,wyrobić gładkie ciasto ,na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ponczu) Formę do babki wysmarować i napełnić ciastem do 1/2 wysokości. Piec 15 min w temp.200st ,zmniejszyć temp.do 180st i piec jeszcze 45-50min. Ostudzone ciasto nasączyć pozostałym ponczem i polać polewą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona15 25.02.2012 08:38
przepiękna, pycha
banditka 14.05.2011 19:35
bajeczna
anemon 13.04.2011 22:59
Bardzo ładna babka.
ewasylwia 04.04.2011 10:13
zjadłabym kawałeczek
ewasylwia 04.04.2011 10:13
zjadłabym kawałeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak