Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z nadzieniem orzechowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 2 kg
łopatka bez kości 400 gram
jabłko 1 szt
orzechy 100 gram
śliwki suszone 200 gram
pietruszka zielona 1 pęczek
śliwowica 50 ml.
czosnek 3-4 ząbki
masło 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z nadzieniem orzechowym

Schab umyć,wysuszyć,natrzeć solą i ziołami prowansalskimi.Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę..Łopatkę zmielić z jabłkiem i czosnkiem,dodać posiekaną pietruszkę,orzechy i śliwki.Dolać śliwowicę,wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Ostrym nożem zrobić w schabie trzy nacięcia przez całą długość,nie nacinając boków.Nacięcia nacięcia farszem.Mięso obwiązać nicią bawełnianą,obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.Przełożyć do brytfanki,polać tłuszczem ze smażenia i kilkoma łyżkami wody.Piec 2 godz. w temp.180 st.C. często podlewając sosem spod pieczeni.Ok.10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 st. aby mięso się przyrumieniło.Ostudzić i wstawić do lodówki na 12 godz.,aby się dobrze schłodziło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 05.07.2013 14:57
ciekawa jestem jak smakuje :-)
Grazyna0211 09.04.2013 10:14
bardzo fajny pomysł
berys18 12.09.2012 08:46
pycha schabik
Justa32 05.02.2012 23:11
świetny
smakoszek 10.11.2011 21:47
pyszny schabik
piter 09.11.2011 23:26
pomysł zapowiada się ciekawie, faktycznie trochę skomplikowany
ben-ka 03.05.2011 09:05
coś trudno mi się połapać,szkoda że nie nasz fotki.
Krystyna32 10.04.2011 08:32
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak