Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z makiem i budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 szkl
olej 1/4 szkl
cukier puder 1/2 szkl
mak 1/2 szkl
białko 4 szt
cukier waniliowy do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
budyń śmietankowy 1 opak
mleko 1 i 3/4 szkl
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z makiem i budyniem

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do nich cukier puder(stopniowo!) i ponownie ubić na sztywną pianę, a później resztę składników na ciasto i wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Formę do pieczenia (40x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowane ciasto. Piec około 15-18 minut w 200 C(ciasto musi być delikatnie przyrumienione).

Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. W międzyczasie przygotowuje budyń dodając odrobinę masła i trochę mniej mleka, czyli 1,5 szkl. Ostudzonym budyniem smaruje roladę. Po zużyciu budyniu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem. Najlepiej przygotowaną roladę pozostawić całą noc w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justyna54 06.04.2011 12:03
pychotka
aginaa 04.04.2011 17:15
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak