Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa zwyczajna 30 dag
cebula 2 sztuki
szynka kilka plasterków
olej
śmietana 5 łyżek
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
woda 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Podobnie robimy z kiełbasą. Cebulę kroimy w pół talarki i podduszamy na oleju. Śmietanę mieszamy z przyprawami i wodą. Naczynie do zapiekania natłuszczamy i układamy warstwami: ziemniaki, cebulka, kiełbasa/wędlina - powtarzamy. Całość zalewamy sosem śmietanowo-ziołowym.
Zapiekamy około 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 06.04.2011 21:00
zamiast wędliny można dodać kawałki mięsa (dowolnego) zapiec i jest równie smaczne
Sylwia88 03.04.2011 15:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak