Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
mak 3/4 szkl.
masło 250 g
jajko 6 szt.
olej 6 łyżek
cukier 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
kisiel wiśniowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądek

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Nastęnie włożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, z jednej części oddzielić 1/3. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Do drugiej, średniej, wsypać kakao i wymieszać, a najmniejszą wymieszać z łyżką kisielu. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Najpierw przełożyć do formy ciasto z makiem, na środku rozgarnąć trochę ciasta i włożyć w to miejsce ciasto z kakao. Także w nim zrobić na środkumiejsce na jasne ciasto. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.12.2013 11:55
pyszne ciasto
kate.500 14.09.2013 22:59
pyszne jedzonko
Katarzyna59 09.07.2013 07:39
super smaczne
Katarzyna/kate1980 16.06.2011 21:30
fajna nazwa ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak