Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo – powidłowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
Krem:
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo – powidłowe

Ciasto:

30 dag mąki
20 dag margaryny (4/5 kostki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
20 dag orzechów włoskich
10 dag cukru pudru

Krem:

2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
0,5 kostki masła
0,5 kostki margaryny
2,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

1 słoik powideł
polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, margaryne i żółtka zagniatamy na jednolite ciasto – dzielimy je na dwie częsci i rozwałkowane układamy do dwóch blaszek. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie oba ciasta smarujemy powidłami (po pół sloiczka na każde). Białka ubijamy na sztywną piane i równomiernie rozkładamy na powidłach – posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Każde ciasto pieczemy ok 18 minut w temp 180-190*.

W pół szklance mleka rozrabiamy budynie, reszta mleka gotujemy razem z cukrem waniliowym, a następnie robimy gesty budyń – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z masłem, margaryną i cukrem pudrem. Gotowy krem układamy na 1 z upieczonych ciast, przykrywamy drugim i na koniec polewamy przygotowaną polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 21.01.2013 18:28
super
IlonaAlbertos 02.08.2011 21:31
Ciasto z orzechami- to uwielbiam :)
monisia1977 10.06.2011 08:39
dobre
MAR3STA 16.04.2011 00:18
ślicznie ci wyszło to ciasto;)
Mati13 05.04.2011 11:58
bardzo ładnie się prezentuje
agnieszka137 03.04.2011 15:27
smaczne, owszem! ale jakie śliczne fiołki :)))
Henryka2 03.04.2011 11:48
Bardzo apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak