Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna (nie masła).

    1/2 szkl
  • cukrier

    szklanka
  • nieco mniej niż pół szklanki wody.

  • kakao

    3 łyzki
  • mąka

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • dodatkowo 2 białka

  • polewa czekoladowa

  • wiórki kokosowe

    1/2 szkl.
  • żółtka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margaryne, cukier, wodę, kakao razem rozpuścić i zagotować. Do ciepłej masy dodać: mąke, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, 2 żółtka. Dokładnie wymieszać, do ciasta dodać pianę ubitą na sztywno z 4 białek. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. W ciasto wkładać wiśnie z kompotu. Latem można wkładać świeże wiśnie (bez pestek), ale muszą być obtoczone w mące ziemniaczanej. Piec ok 30 min w 180st. Do suchego patyczka. Można posypać pudrem lub polać polewą czekoladową i wiórkami kokosu. Ciasta nie nalezy zbyt długo piec, żeby nei wyschło

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolcia12

03.11.2013 19:47
pyszne ciasto

eli_555

22.02.2011 23:48
pycha ciacho

PaniMISIOWA

07.11.2010 09:13
zjadłabym taki z chęcią - głosik za narobienie smaku :-)

ZEWA

27.08.2010 17:26
Pycha

misia53

01.08.2010 23:08
Z wiśniami jeszcze nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat