Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z winnym kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
cukier
śmietana
Cynamon mielony Prymat
mąka ziemniaczana
wino białe

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z winnym kremem

Budyń- starty chleb zalać śmietaną , wymieszać , zostawić na kilkanaście minut. Żółtka utrzeć z cukrem, cynamonem i gożdzikami, stopniowo dodawać chleb i mąkę ziemniaczaną. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z przygotowanym ciastem, wymieszać .Wlać do formy budyniowej, formę zamknąć, wstawić do garnka z gotującą się wodą . Krem-utrzeć żółtka z cukrem. W rondelku zagotować trochę wody, wlać wino, doprowadzić do wrzenia . Gorące wino wlać do utartych żółtek, ubić trzepaczką, dodać kilka kropli zapachu arakowego. Przed podaniem budyń polać przygotowanym kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak