Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cebulowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 125 g
żółtko jajek 1 szt.
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól . szczypta
Nadzienie: . .
cebula 750 g
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cebulowa

Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie. Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn.
Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Nakłuć widelcem. Pieć pod przkryciem papieru do pieczenia ok. 10 minut. Do cebili dodać ser, dokładnie wymieszać. Nadzenie wyłożyć na ciasto, ozdobić oliwkami. Piec kolejne 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 24.06.2011 00:26
superowe
Zośka1 05.07.2010 20:57
fajne
darek6 10.06.2010 19:40
proste!!! to super
darek6 10.06.2010 19:40
proste!!! to super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak