Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA Z MORELAMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 10 dag.
mąka 25 dag.
cukier puder 10 dag.
żółtko jajek 2 sztuki
masa
morele 1 kg.
cukier 20 dag.
białko 4 sztuki
tłuszcz do formy - -
Bułka tarta klasyczna Prymat - -

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA Z MORELAMI

Do przesianej mąki dodać masło i posiekać je nożem, następnie dodać jajka utarte z cukrem, szybko zagnieść ciasto i pozostawić je w chłodnym miejscu na czas ok. 40 min.
Podzielić na dwie części. Rozwałkować.
Pierwszą wyłożyć tortownicę, tak by przykryć boki, podpiec na złoto w piekarniku.

Morele przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić, wrzucić do niewielkiej ilości wody i rozgotować na tzw. papkę. Następnie owoce przepuścić przez sitko, dodać do nich cukier i smażyć jak dżem.

Białka ubić, połączyć z gorącym przecierem i cukrem. Masę wylać na gotowym spodzie z ciasta. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem.
Piec ok. pół godziny.

SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 25.08.2011 23:32
dobre
irenka 02.04.2011 21:54
ciekawy przepis,warto wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak