Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek Basi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dkg
cukier puder 25 dkg
jajko 4
kakao 3 łyżki
mąka pszenna 25 dkg
mąka ziemniaczna 5 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z połowy cytryny
Biszkopty 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek Basi

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy wszystkie składniki i dalej ucieramy. Dobrze utarte ciasto dajemy na blachę i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na połowę i posmarować kremem, na to położyć biszkopty i w paski galaretkę. Następnie na to położyć krem i przykryć drugą połową ciasta.
Krem:
4-5 żółtek, 0,5 l. mleka, 1 szkl. cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć do białości, dodać mąkę i rozetrzeć, wlać mleko i zagotować cały czas mieszając, dodać też cukier waniliowy. Gotować aż zgęstnieje. Utrzeć 1 kostkę masła dodawać po trochę kremu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak