Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale drożdżowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szkl
cukier 1/2 szkl
jajko 3 szt
masło 125 gram
drożdże 50 gram
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale drożdżowe

Z drożdży ,1 łyżki mąki i 2 łyżek letniego mleka zrobić zaczyn.Do miski wsypać pozostałą mąkę,dodać cukier,jajka, mleko i wyrośnięte drożdże.Wszystko dobrze wyrobić na jednolitą masę.Na koniec dodać stopione i wystudzone masło i jeszcze wyrabiać,aż będzie odchodziło od ręki.Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować,wykrawać trójkąty ,nadziewać odrobiną marmolady lub innego nadzienia.Zwijać w rogale,posmarować rozbełtanym żółtkiem.Piec na złoty kolor w 180stC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 06.08.2013 21:27
domowe najlepsze,fajnie Ci wyszły
Sarenka 29.06.2013 08:28
Takie rogaliki lubię o każdej porze roku.
Ada-Gaba 29.05.2013 06:52
idealne na drugie śniadanko
Grażyna13 23.03.2013 17:29
uwielbiam drozdzowe rogaliki !
Krystyna32 23.09.2012 10:58
extra
Wafelek2601 17.05.2012 18:00
super
Wacław 21.02.2012 08:40
ładnie wyglądają
Iwona51
Iwona51 16.02.2012 10:20
extra
Justa32 05.12.2011 20:09
pyszne
smakoszek 28.09.2011 21:13
pysznie wyglądają
Robert10 04.09.2011 10:13
pyszne są takie swojej roboty
Motorek 31.08.2011 17:17
pycha
kochanyptysiu 13.04.2011 12:53
piekne
misia53 05.04.2011 17:10
Śliczne te rogaliczki
Sylwia88 02.04.2011 19:31
pycha
barbara11561 02.04.2011 19:18
Korekta przepisu:te rogaliki się piecze ,więc olej wśliznął . się do tego przepisu przez pomyłkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak