Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek z brzoskwiniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie w puszce 1 op
mąka 3 szklanki
margaryna 1 szt
jajko 5 szt
ser biały 1,5 kg
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
budyń śmietankowy 1 op
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 1 kostka
cukier puder 3/4 szklanki
białko 3 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek z brzoskwiniami

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier i 5 żółtek (białka odstawić na pianę). Ciasto zagnieść i podzielić na dwie kulki. Małą (1/4 części) i dużą (3/4 części) włożyć do lodówki i schłodzić. Po pół godzinie zetrzeć większą część na blaszkę. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem.

Kostkę margaryny rozetrzeć, dodać masę jajeczną, dodać ser, wymieszać. Następnie wsypać budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Na koniec ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli żeby była sztywna. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę serową rozłożyć na surowym cieście. Na ser wyłożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie z puszki. Ubić pianę z 3 białek, dodać szczyptę soli. Ułożyć pianę na brzoskwiniach.

Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 100 stopni c, w trakcie pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni c. Piec sernik około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 24.03.2013 08:44
uwielbiam serniki ;]
ilka_86 16.05.2012 17:43
mój ulubiony
krokodyl 10.01.2012 00:10
wygląda nieźle
eli82 15.04.2011 09:28
palce lizać !
Magda60 05.04.2011 08:44
można nie ścierac ciasta a pokroić paski i położyć na piance

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak