Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z kiełkami i dorszem w cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 200 g
kiełki rzodkiewki 100 g
pieczarki 50 g
cebula 1 sztuka
sezam 1 garść
sos sojowo grzybowy 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 100 g
woda 150 ml
sól
pieprz
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z kiełkami i dorszem w cieście

• rybę kroimy na kawałki średniej wielkości,
• przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z 1/2 limonki,
• z mąki kukurydzianej, wody i soli robimy ciasto,
• rybę zanurzamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim oleju aż się zrumieni,
• przekładamy na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru oleju,
• cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę,
• na patelni rumienimy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilę smażymy,
• przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym,
• na talerzach rozkładamy umyte i osuszone kiełki, na nich kładziemy rybę,
• następnie całość posypujemy pieczarkami i uprażonym na suchej patelni sezamem,
• całość skropić sokiem z limonki i posypać solą i pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 22.02.2012 19:20
pyszne
eli_555 22.07.2011 22:52
pyszna
bami 29.11.2010 00:50
Musze przyznać, że oryginalny przepis :) Kupiłam raz kiełki ale mi spleśniały i nie miałam okazji posmakować :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak