Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitura szwajcarska

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 1 kg
śliwki węgierki 1 kg
cukier 1 kg
jabłka słodkie

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura szwajcarska

Owoce opłukać, osączyć dokładnie z wody. Jabłka i gruszki cieniutko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazdka nasienne. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć owoce w naczyniu, w którym będą się smażyć i przesypać cukrem. Zostawić tak na 12 godzin po czym przesmażyć krótko. Nie mieszać łyżką tylko potrząsać naczyniem. Odstawić do następnego dnia. W międzyczasie przetrzeć kilka razy aby owoce nasiąknęły syropem, a owoce pływające na wierzchu nie obeschły. Następnego dnia znów krótko przysmażyć. Trzeciego dnia smażyć kilka minut na małym ogniu, do momentu, aż jabłka i gruszki będą przezroczyste. Gorące konfitury składać do wyparzonych suchych słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 24.04.2011 20:12
dla mnie super!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak