Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa cebulowa zapiekana

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 50 dkg
masło 50 gram
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
miód 1 łyżeczka
bulion drobiowy 3 szklanki
sól
parmezan starty 50 gram
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa cebulowa zapiekana

W rondelku stapiamy masło,dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i dusimy aż będzie miękka i szklista,dodajemy usiekany czosnek,liść laurowy i tymianek możemy też dodać szałwię. wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu 30 min.Następnie dodajemy miód i razem dusimy 5 min,wlewamy wino i mieszamy zwiększamy ogień i gdy płyn odparuje wlewamy gorący bulion i gotujemy 30 min,doprawiamy do smaku.Do żaroodpornego naczynia wlewamy zupę,przykrywamy grzankami z bułiki,posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do chwili aż ser się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 25.06.2011 09:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak