Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapuśniak z czerwonej kapusty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki suszone 10 dkg
miód 1 łyżka
wino czerwone wytrawne 2 łyżki
ziemniaki 4 szt
cebula 1 szt
sok z cytryny 1 szt
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżeczka
bulion drobiowy 1,5 litra
sól do smaku
kapusta czerwona 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: kapuśniak z czerwonej kapusty

Śliwki myjemy i zalewamy szklanką bulionu,zostawiamy na 3 godziny,następnie dolewamy wino i dodajemy gozdziki,gotujemy następnie studzimy i wszystko miksujemy z miodem.Kapustę myjemy usuwamy głąb i szatkujemy,wrzucamy do rondla zalewamy 4 szklankami gorącego bulionu i doprowadzamy do wrzenia,po czym gotujemy na małym ogniu 1 godzinę,doprawiamy sokiem z cytryny.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i zalewamy pozostałym gorącym bulionem i gotujemy.Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle posypujemy ją mąką i mieszamy dodajemy do kapusty razem ze zmiksowanymi śliwkami i ugotowanymi ziemniakami,wszystko mieszamy i podgrzewamy,doprawiamy do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.08.2011 09:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak