Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kwas buraczany

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1,5 kg
cukier 1 szklanka
drożdże 30 dkg
chleb razowy 15 dkg
sok z cytryny 1 szt
skórka z cytryny
woda 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: kwas buraczany

Buraki obieramy i drobno kroimy zalewamy letnią przegotowaną wodą,następnie dodajemy suchy razowy chleb,garnek przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc.Następnie przecedzamy do płynu dodajemy rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże,cukier,otartą skórkę i sok z 1 cytryny,znowu zostawiamy na noc w ciepłym miejscu do fermentacji.Po tym czasie filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek,szczelnie je zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce na 4 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.10.2011 10:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak