Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kwas imbirowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

imbir 3 korzenie
chleb razowy 1 kg
cukier 75 dkg
drożdże 20 gram
woda 6 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: kwas imbirowy

Do kamiennego garnka wkładamy suchy razowy chleb i zalewamy go trzema litrami przegotowanej wody,przykrywamy gazą i zostawiamy na całą noc.Świeży imbir drobno kroimy i wkładamy do emaliowanego garnka i zalewamy pozostałą wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.Obydwa płyny przecedzamy do dużego garnka dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści.Studzimy do 30 stopni i dodajemy roztarte drożdże.Wszystko wlewamy do kamiennego garnka przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 dni,po czym przecedzamy i rozlewamy do butelek,szczelnie zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 12.04.2012 13:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak