Wodę wlewamy do dużego garnka, dodajemy seler, por, marchewki pocięte na krążki, opaloną cebulę, kiełbasę. Następnie liście laurowe, kulki pieprzu, ziele angielskie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy. Gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy jajka na twardo. Po 30 minutach z garnka wyjmujemy kiełbasę, kroimy w plasterki, wrzucamy ponownie do garnka. Dodajemy kostkę rosołową, wyjmujemy seler, por, pietruszkę i cebulę(nie będą już nam potrzebne). Wlewamy pół butelki zakwasu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, maggi. Posypujemy garścią majeranku. Do 1/4 szklanki śmietany dodajemy naszego żurku i wlewamy do garnka. Nasz żurek prawie gotowy - należy jedynie doprawić go do smaku, jeżeli czegoś nam jeszcze brakuje. :) W miseczkach układamy pokrojone w ćwiartki jajka, zalewamy naszym żurkiem - smacznego!