Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 litry
kiełbasa śląsk 3 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszk 1 sztuka
seler 1/2 sztuka
por 1/2 sztuka
cebula 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
pieprz kulki 6 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
majeranek do smaku
żur śląski 0,5 litra
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
jaja 5 sztuk
śmietana do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Wodę wlewamy do dużego garnka, dodajemy seler, por, marchewki pocięte na krążki, opaloną cebulę, kiełbasę. Następnie liście laurowe, kulki pieprzu, ziele angielskie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy. Gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy jajka na twardo. Po 30 minutach z garnka wyjmujemy kiełbasę, kroimy w plasterki, wrzucamy ponownie do garnka. Dodajemy kostkę rosołową, wyjmujemy seler, por, pietruszkę i cebulę(nie będą już nam potrzebne). Wlewamy pół butelki zakwasu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, maggi. Posypujemy garścią majeranku. Do 1/4 szklanki śmietany dodajemy naszego żurku i wlewamy do garnka. Nasz żurek prawie gotowy - należy jedynie doprawić go do smaku, jeżeli czegoś nam jeszcze brakuje. :) W miseczkach układamy pokrojone w ćwiartki jajka, zalewamy naszym żurkiem - smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 18.10.2013 10:04
robię podobny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak