Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkąty słodko-kwaśne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 arkusz
pierś z kurczaka 1 podwójna
sos słodko-kwaśny 1 słoik
ser żółty 1 kawałek
jajko 1 szt
przyprawa uniwersalna 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkąty słodko-kwaśne

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą uniwersalną i podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty o boku 10-12cm. Na środku każdego kładziemy porcję kurczaka, 1 łyżkę sosu słodko-kwaśnego Łowicz oraz odrobinę żółtego sera. Zewnętrzne krawędzie ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i zlepiamy formując kształt trójkąta. Brzegi dokładnie dociskamy i dodatkowo ugniatamy widelcem. Na koniec każdy trójkąt smarujemy po wierchu rozmąconym jajkiem, aby pięknie się zarumienił. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200st (termoobieg).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 16.07.2013 22:31
Przepis bardzo fajny i smaczne te trójkąciki.
cooleczka 25.10.2012 17:57
fantastyczne
smakowita 15.05.2012 09:24
fajny przepis
AGNIESZKA144 05.04.2012 20:38
FAJNE
Barbara/zuza22_85 09.10.2011 15:32
super :)
Justa32 04.09.2011 10:36
pycha!!!
Koper 03.09.2011 23:20
ładnie podane
Pajecznik 17.08.2011 20:28
muszę spróbować. Tylko chciałabym zrobić sos słodko kwaśny sama.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak