Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny pszenne z porzeczkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 2 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżka
drożdże 1.5 dag
sól 1/2 łyżeczki
masło stopione 2.5 łyżki
olej do smażenia 2 łyżki
jogurt waniliowy 1/2 litra
czerwone porzeczki lub czerwone na pół z czarnymi 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny pszenne z porzeczkami

Mąkę przesiać . Połowę mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże,dodać żółtko,cukier i sól,dokładnie wymieszać i dosypać mąkę ,dokładnie wymieszać ,aby nie było grudek.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wymieszać, dodać stopione masło, resztę mleka(podgrzane)oraz pianę z białek .Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do ponownego wyrośnięcia .
Patelnię dobrze nagrzać ,posmarować lekko tłuszczem i smażyć jak naleśniki . Podawać na gorąco polane jogurtem lub kwaśną śmietaną oraz posypane owocami .

Bliny należy smażyć zaraz po drugim wyrośnięciu ciasta bo jeśli ciasto będzie \"przerośnięte\' to bliny będą blade i kwaśne .Przed smażeniem ciasta nie można zbyt energicznie mieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slonko888 02.02.2015 15:37
pieknei wygladaja
bietka 09.05.2013 10:54
smacznie wyglądają :)
Anna169Hosz 21.12.2011 09:36
Smakowicie wygladają.
ewasylwia 02.04.2011 10:44
apetycznie wyglądają zjadłoby się choć kawałek
Małgorzata113 02.04.2011 09:13
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak