Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z boczniakami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajek 10
sporych boczniaków (ok.0,5kg) 5
dag żółtego sera o ostrzejszym smaku 15-20
łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2
łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku 3
łyżki masła 3-4
przyprawa uniwersalna do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z boczniakami

Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Boczniaki oczyścić, pokroić w paseczki. Pora lub cebulkę pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę albo pora, zeszklić, dodać grzyby i smażyć ok.5 min.. Wbić jajka, dodać nieco soli, pieprzu mielonego i vegety. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodać ser i smażyć jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji jajecznicy takiej jaką się lubi. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Podawać najlepiej z ciemnym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina69 24.08.2011 10:53
fajne
ilka_86 18.02.2011 09:34
lubię jajecznicę, ale takiej jeszcze nie jadłam:)
Goya 09.02.2011 17:35
nie jadłam jeszcze
SmacznaPyza 06.11.2010 20:26
już po pierwszych przymrozkach więc boczniaki na starych pniakach ruszyły! to zdjęcie akurat z Podlasia, ale gdzie indziej też można je spotkać :-)
ben-ka 06.11.2010 18:49
Jejku skąd ta fotka:) ja boczniaki widzę tylko w zieleniaku:) a jajecznicę sobie zrobię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak