Jajecznica z boczniakami

Jajecznica z boczniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    10
  • sporych boczniaków (ok.0,5kg)

    5
  • dag żółtego sera o ostrzejszym smaku

    15-20
  • łyżki posiekanej natki pietruszki

    1-2
  • łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku

    3
  • łyżki masła

    3-4
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Boczniaki oczyścić, pokroić w paseczki. Pora lub cebulkę pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę albo pora, zeszklić, dodać grzyby i smażyć ok.5 min.. Wbić jajka, dodać nieco soli, pieprzu mielonego i vegety. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodać ser i smażyć jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji jajecznicy takiej jaką się lubi. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Podawać najlepiej z ciemnym pieczywem.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolina69

24.08.2011 10:53
fajne

ilka_86

18.02.2011 09:34
lubię jajecznicę, ale takiej jeszcze nie jadłam:)

Goya

09.02.2011 17:35
nie jadłam jeszcze

SmacznaPyza

06.11.2010 20:26
już po pierwszych przymrozkach więc boczniaki na starych pniakach ruszyły! to zdjęcie akurat z Podlasia, ale gdzie indziej też można je spotkać :-)

ben-ka

06.11.2010 18:49
Jejku skąd ta fotka:) ja boczniaki widzę tylko w zieleniaku:) a jajecznicę sobie zrobię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat