Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe pączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aromat waniliowy 0,5 buteleczki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 400 g
drożdże 1 paczuszka
mleko 1 szklanka
margaryna Kasia 0,5 sztuki
cukier 50 g
sól 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe pączki

Sól,cukier,margarynę,mleko,drożdże,mąkę,jajka,aromat waniliowy łączymy dokładnie w misce energicznymi ruchami żeby wydzielić ciepło sprzyjające dla drożdży.
Gdy mamy już dobrze wymieszane wszystkie składniki i nasze ciasto jest dobrze wyrobione przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy na bok w ciepłe miejsce na około 20-25min.

Gdy ciasto nam urośnie formujemy z niego kuleczki i układamy w odstępach na podsypanym blacie stołu np. mąką.
Odczekujemy aż podrosną w tym samym momencie rozgrzewamy olej lub smalec.
Gdy tylko smalec lub olej się rozgrzeje a pączusie są już wyrośnięte to je smażymy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak