Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta biała 1 duża
pieczarki 30 dag
cebula 1 duża
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko 125 ml
kasza manna 125 ml
jajko 4 sztuki
natka pietruszki 1 łyżki
kostka rosołowa 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

kapustę oczyścić usunąć zewnętrzne liście i wyciąć głąb włożyć ją na chwilę do osolonej wody i ocukrzonego wrzątku lub ugotować na parze żeby liście zmiękły ale się nie rozgotowały główny wypukły nerw liścia lekko rozbić trzonkiem noża cebulę drobno pokroić i udusić na tłuszczu grzyby oczyścić opłukać poszatkować i dodać do cebuli i dusić do miękkości na małym ogniu bułkę namoczyć w mleku a gdy napęcznieje odcisnąć trzy jajka ugotować na twardo drobno posiekać pieczarki zemleć w maszynce z bułką dodać kaszę mannę natkę jajka i 1 jajko surowe dobrze wymieszać doprawić do smaku na liście kapusty nakładać nadzienie zwijając tradycyjne gołąbki gołąbki ułożyć ciasno w garnczku wlać wodą i dodać rosołki gotować do miękkości a pod koniec dodać koncentrat i zagęścić sos mąką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak