Babka piaskowa

Babka piaskowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    150 gram
  • mąka ziemniaczana

    200 gram
  • mąka tortowa

    100 gram
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier puder

    150 gram
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olejek cytrynowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Masło zmiksować na białą, puszystą masę. Porcjami dodawać cukier, cały czas miksując. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka kolejno dodawać do masy, cały czas nie przestając miksować. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Dodać olejek cytrynowy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem.

Formę do babki natłuścić i wysypać kaszą manną. Przełożyć ciasto.

Piec w temperaturze 160ºC przez 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

alaaa

19.04.2013 21:02
babki lubię za smak i za szybkość wykonania

Aneta41

26.01.2013 18:08
mniam

misia53

05.10.2012 19:26
Z piasku nie jest ta babeczka choć jest w smaku cukiereczka.... słodka , sypka niczym z piasku , śliczna tak jak na obrazku!

wiola28a

04.02.2012 13:40
fajna

Agiatis

02.02.2012 22:58
ślicznie Ci wyszła:)

anemon

30.01.2012 08:33
misia53, ?wiat jednak nie jest sprawiedliwy, bo nawet taka babka jest lepsza m?oda ni? stara, ale có? robi?, trzeba je?? szybko.

misia53

29.01.2012 17:03
babka cho? nie stara i te? zmarszczek nie ma, za to ssmakowita ,spróbowa? j? trzeba.

ben-ka

15.01.2012 16:56
jozefinkaz ma dobre skojarzenie:)

anemon

12.01.2012 19:27
jozefinkaz, jak tak na nią teraz popatrzyłam, to chyba masz rację, możliwe, że coś w niej jest z patisona. Jakoś tak wyszła.

dwa pokoje z kuchnią

12.01.2012 10:19
wygląda prawie jak patison :) to znaczy jest śliczna ale tak mi się skojarzyło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat