Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka w miodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
mąka 1 szklanka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
mleko 1,5 szklanki
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka w miodzie

Wszystkie przyprawy mieszamy, oprószamy nimi mięso pokrojone na małe kawałki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie mięso jeszcze oprószamy mąką.

W tym czasie w mleku rozpuszczamy miód do końca. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumieni możemy go wyjąć.
Podsmażamy filety ze wszystkich stron, gdy będą zarumienione, wlewamy mleko i kładzie przykrywkę. Smażymy ok. 20 minut lub do wyparowania mleka

Czasami trzeba odkrywać nakrywkę, gdyż mleko jest zdolne do wykipienia. Należy też od czasu do czasu przewracać mięso, aby nie przylepiło się do dna patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak