Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście francuskim z rumem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 sztuk
suszone śliwki 1 łyżek
miód 1 łyżek
rum 1 łyżeczek
cynamon wg uznania
sól wg uznania
ciasto francuskie 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cukier puder wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście francuskim z rumem

Umyć jabłka, osuszyć i usunąć środki z pestkami. Posiekać suszone śliwki i wymieszać z miodem oraz rumem. Doprawić do smaku cynamonem oraz solą. Mieszanką wypełnić środki jabłek. Gotowe ciasto francuskie (np. z biedronki) rozwałkować na grubość 5 mm, wyciąć kwadraty. Na każdym kwadracie położyć jabłko, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i skleić tak, aby ciasto pokryło całe owoce. Całość posmarować resztą jajka. Piec ok.15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 20.03.2012 15:33
wyszły smaczne..ale bez rumu..
kate.500 03.04.2011 00:35
smaczność... ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak