Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
masło 100 g
sól 1 szczyptta
gruszki 3 sztuki
ser gorgonzola 200 g
jajko 1 sztuka
śmietana 1/2 szklanki
jogurt naturalny 150 g
pieprz
Gałka muszkatołowa cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z gruszkami i gorgonzolą

Z mąki, miękkiego masła, roztrzepanego jakja i szczypty zoli zagnieść ciasto. Gotowe wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę, (nadmiar ciasta zostawić) nakłuć gęsto widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10-15 minut.
W tym czasie, obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry, ser połamać na kawałki.
Jogurt, śmietanę (12%) zmiksować z jajkiem, doprawić pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Na podpieczonym spodzie układac gruszki, posypać kawałkami sera pleśniwego i zalać sosem. Na wierzchu można ułożyć paseczki zrobione z zostawionego wcześniej nadmiaru ciasta. Piec ok 30-40 minut w 180 stopniach aż masa ładnie zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 22.01.2012 12:00
Cudownie się prezentuję - zjadłabym natychmiast :)
Kate131 13.09.2011 08:32
świetne, ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak