Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z kaszą gryczaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana 1 szkl
drożdże 5 dag
masło 0,5 kostki
cukier 1 łyżka
mleko 1 łyżka
sól
kasza gryczana 2 szkl
twaróg 25 dag
masło 1 łyżka
sól
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z kaszą gryczaną

Mąkę siekamy z masłem i rozcieramy w rękach. Jaja rozmącamy ze śmietaną, drożdże wymieszamy z cukrem i mlekiem. Wszystko łączymy i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na ok. 20 minut, w tym czasie przygotowując farsz: uparowaną kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami i usmażoną cebulką. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i szklanką wykrawamy krążki. Nakładamy łyżeczką farsz i, zlepiając, formujemy kuleczki. Układamy je na blasze tak, aby miejsce zlepienia znajdowało się na spodzie. Smarujemy jajkiem i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Opieczemy na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni.Podawać z barszczem, bulionem lub mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 24.06.2011 17:47
pewnie są przepyszne
Patrycja33 18.06.2011 11:41
jakie ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak