Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier waniliowy 2 szt
cukier 10 dag
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
truskawki 30 dag
sok z cytryny 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 150 ml
konfitura 4 łyżki
czekolada gorzka 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, 5 łyżek cukru i torebki cukru waniliowego. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Wymieszaj z żółtkami, a następnie dodaj oba rodzaje mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 15 minut w temp. 175*C. Gotowy biszkopt przełóż na oprószoną cukrem ściereczkę, usuń papier. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Około 20 dag truskawek pokrój w kosteczkę. Resztę zmiksuj z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Śmietankę ubij na sztywno z drugim cukrem waniliowym, wymieszaj z żelatyną. Połącz ze zmiksowanymi truskawkami.
Biszkopt posmaruj konfiturą. Na niej rozsmaruj tężejący krem truskawkowy, posyp krojonymi owocami. Zwiń roladę. Włóż do lodówki na 2 godziny. Oprósz ciasto cukrem. Posyp startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 24.04.2012 14:17
świetny przepis :))
Neetka90 24.04.2012 14:17
świetny przepis :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak