Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piramida jabłkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczywo tostowe 6 kromek
jabłka 500 gram
miód 40 gram
rodzynki 60 gram
Cynamon mielony Prymat
orzechy laskowe 50 gram
mleko 1 i 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
masło 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: piramida jabłkowa

Posmarować niewielką ilością tłuszczu żaroodporną formę sufletową i ułożyć w niej 3 tosty.
Jabłka umyć, cienko obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce. Masę z jabłek wymieszać z miodem, rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami laskowymi. Włożyć do formy. Posypać odrobiną cynamonu.
Roztrzepać jajko z mlekiem. Przykryć suflet pozostałymi tostami, polać mlekiem z jajkiem i obłożyć wiórkami masła.
Włożyć formę do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec 45 minut. suflet podawać gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak