Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło roślinne 1/2 opakowanie
mąka 1 szklanka
jajko 5 jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Wodę z masłem zagotować i do gotującej dodać mąkę i wyrabiać łyżką na małym ogniu. Następnie przestudzić i dodawać po kolei po jednym jajku. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i upiec osobno.
KREM:
1budyń śmietankowy, 2żółtka, 2 łyżki mąki, 0.5l mleka, 1kostka masła, 0.5szklanki cukru.
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mąkę, budyń i szklankę mleka po czym wszystko dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego się wlać zrobioną masę budyniową. Mieszać aż do zgęstnienia po czym wystudzić. Masło utrzeć i powoli dodawać do niego masę aż do jednolitego kremu, którym przekładamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 25.12.2012 22:51
lubię to ciasto z dodatkiem owoców,pycha
Jodaj 28.01.2012 08:19
wygl?da pysznie i tak na pewno smakuje :)
Juleczka20 26.07.2011 09:18
pyszność
Teresa19 28.04.2011 13:29
Wygląda pięknie.
KasiaK90 17.04.2011 22:04
pyszności
Gosia40 01.04.2011 11:36
uwielbiam karpatkę, a Twoja wygląda rewelacyjnie
halina17 31.03.2011 21:08
Bardzo lubię karpatkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak