Placek Zośka

Placek Zośka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    30 dkg
  • cukier puder

    25 dkg
  • mąka

    30 dkg
  • jajka

    6
  • kakao

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1
  • amoniak

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę, cukier, żółtka utrzeć, dodać mąkę z proszkiem i amoniakiem i ubitą pianę. Ciasto dzielimy na 3 części: do 1 dodajemy 3/4 szkl. orzechów mielonych, do 2 kakao, 3 część pozostaje biała. Pieczemy 3 placki.
2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2 szkl. wody, gdy zacznie gęstnieć dodać słoik wiśni drylowanych i wyłożyć na upieczony biały placek posmarowany powidłem. Następnie położyć placek orzechowy posmarowany powidłem z obu stron, na to ubitą śnieżkę z galaretką rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Do śnieżki dawać niecałą szkl. mleka. I na koniec placek kakaowy i na niego polewę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat