RYBA z nutką orientalną

RYBA z nutką orientalną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    1 szt.
  • ząbki czosnku - pokrojone w plastry

    2-3 szt. (lub więcej)
  • świeża papryka (zwykła lub ostra)

    1 szt.
  • sól, pieprz, ostra papryka

    do smaku
  • oliwa

    do skropienia ryby
  • cebula

    1 szt.
  • główka czosnku

    1 szt.
  • śmietana 22% (szef kuchni)

    200 ml
  • oliwa

    50 ml
  • kumin

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • płatki migdałowe

    100 słupki
  • mrożony szpinak

    1 op.
  • ryba

    500 (świeża)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

RYBKA - rybę dzielimy na kawałki, układamy w naczyniu i solimy; skrapiamy obficie sokiem z całej cytryny. Czosnek(2-3 ząbki lub więcej)kroimy w plasterki, paprykę w paseczki/talarki i rozkładamy na rybie. Polewamy oliwą. Jeśli używamy normalną paprykę (nie ostrą) należy kawałki ryby oprószyć ostrą papryką. Odstawiamy w chodne miejsce.
Następnie rybę przekładamy do blachy, wyłożonej folią aluminiową, zalewamy powstałym sosem, i pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 160 stopni.

SOS SZPINAKOWY - cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek (cała główkę) przeciskamy przez praskę. Na głębokiej patelni/w garnku, rozgrzewamy oliwę na której szklimy cebulkę;dodajemy czosnek a po chwili kumin, paprykę ostrą i słodką, mieszamy. Dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak, mieszamy aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok. 10-15 minut.Po czasie, dodajemy migdały, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Jeśli ryba i szpinak ugotuje się/zapiecze w tym samym czasie od razu podajemy (na szpinak wykładamy rybkę)...ale ja najpierw zapiekam samą rybę a poźniej jeszcze raz na szpinaku.Na blachę wykładamy szpinak, a na niego kawałki ryby, z czosnkiem i papryką i zalewamy powstałym sosem z pieczenia ryby. Zapiekamy kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

16.01.2012 09:52
wspaniała

Ewa104

09.08.2011 14:42
Ja akurat szpinak polubiłam,choć dopiero niedawno.A rybka smacznie się prezentuje.

Ewa104

09.08.2011 14:42
Ja akurat szpinak polubiłam,choć dopiero niedawno.A rybka smacznie się prezentuje.

Mysiunia

15.05.2011 08:37
bardzo ciekawie się prezentuje i pewnie bardzo smaczne:)

IlonaAlbertos

28.03.2011 00:07
Bardzo fajne połączenie ;)

jolaxa1

20.01.2011 21:47
kiedys pewnie wyprobuje :)

Aida

23.06.2010 08:53
no jak nie lubi to nic na siłę :) choć potrawa smaczną jest :)

SmacznaPyza

22.06.2010 09:28
nie, ze szpinakiem to raczej nie dla mnie - świeży lubię, ale gotowany to już nie bardzo :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat