Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiereczek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
mak 2 łyżki
masło 20 dag
mleko 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
cukierki czekoladowe 10 dag
dżem wiśniowy 1 szklanka
czekolada mleczna 10 dag
mleko 2 łyżki
draże 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiereczek

Ciasto
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę ,następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy .Dzielimy na trzy części ,do jednej dodajemy kakao,do drugiej mak i do trzeciej wiórki kokosowe.Ciasto wylewamy pasami do formy i pieczemy w temp.180 około 30 min.

Krem
Budyń gotujemy na mleku i zimny ucieramy z masłem na gładki krem ,kiedy krem jest gotowy dodajemy drobno pokrojone cukierki i delikatnie mieszamy .

Zimne ciasto dzielimy na dwa blaty ,dolny smarujemy dżemem i na krem wykładamy cały dżem ,przykrywamy drugim blatem (tylko przekręcamy ciasto tak aby dół był inny ,a góra inna).
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem,polewamy ciasto i układamy na wierzchu draże (możemy ciasto też posypać wiórkami i makiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 11:08
to ciasto musi być pyszne :)
Wiesława1 28.11.2011 17:12
wygląda pysznie
Agnieszka_B 01.04.2011 13:57
Uwielbiam słodkości pod każdą postacią, a Twoja propozycja wygląda przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak