Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
cukier 5 łyżek
drożdże 7 g
masło 50 g
jajko 2 szt
sól do smaku
woda 1 szklanka
Goździki całe Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek

Masło stopić i wystudzić.Mąkę przesiać do miski,dodać cukier,drożdże,jajko,sól i wlać szklankę letniej wody.Wyrobić ciasto,pod koniec dodać masło.Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny-ciasto powinno podwoić dwa razy swą objętość.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,uformować na niej baranka z kulek ciasta.Odstawić na 10 minut.Posmarować baranka roztrzepanym jajkiem,wetknąć goździki jako oczy.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 30 minut.Baranka można ozdobić lukrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 25.07.2011 13:01
extra
kuklik 17.04.2011 11:15
na czasie teraz na Wielkanoc jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak