Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno kukurydziany

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 800 g
płatki kukurydziane 200 g
sól 1 łyżka
drożdże 100 g
woda letnia 600 ml
olej 6 łyżka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno kukurydziany

Płatki kukurydziane dokładnie zmiksować na proszek ( można użyć mąki kukurydzianej ).
Do dużej miski włożyć drożdże i mieszać je z cukrem aż będą płynne.
Dodać wodę, sól, olej i mąkę i chwilę mieszać łyżką drewnianą.
Po chwili dalej ciasto wyrabiać ręką aż ciasto będzie odchodzić od rąk.
Ciasto posypać po wierzchu mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 20-30 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek keksowych.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć do wystudzenia na kratkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 25.02.2012 21:00
domowy chlebek, pychota
eli_555 02.07.2011 22:14
pyszny swojski chlebuś
owca441 03.05.2011 16:59
rewelacja
SmacznaPyza 10.04.2011 14:39
ciekawa receptura, zapisze sobie do wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak