Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik orzechowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 150 g
masło 150 g
cukier 50 g
proszek do pieczenia 1\\2 łyżeczki
Masa jabłkowa:
jajko 2
śmietana 12% 70 ml
cukier 3 łyżki
orzechy zmielone garstka
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
jabłka 4

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik orzechowy

Z podanych składników na ciasto połączyć je razem i wsadzić do lodówki, a w miedzy czasie obieramy jabłka i kroimy w kosteczkę , następnie ciastem oblepiamy dno i brzegi, formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą i piec 20 minut . Trochę ciasta odłożyć na górę ciasta . W czasie kiedy piecze się ciasto to robimy masę , czyli utrzeć całe jajka z cukrem na białą masę, dodać jeszcze orzechy i śmietanę łyżeczkę mąki. Po upływie 20 minut pieczenia ciasta wlewamy masę na ciasto i na wierzch jabłka i ułożyć rozwałkowane ciasto , które pozostawiliśmy i piec jeszcze 20 minut Po wyjęciu ciasta z piekarnika ozdabiamy sposobem dowolnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 13.10.2012 23:46
uwielbiam połączenie orzechów i jabłek
babcia
babcia 30.04.2012 15:05
uwielbiam taki
babcia
babcia 30.04.2012 15:05
uwielbiam taki
ElizaT 01.04.2011 18:53
najs
Robert10 31.03.2011 14:15
to coś dla mnie
Margo1 31.03.2011 11:14
Najlepiej smakuje u mnie z capuccino

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak