Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cykoria zapiekana z pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 1 kg
pieczarki 10 dkg
masło 6 dkg
mąka
mleko 200 ml
żółtko jajek 2 szt
ser żółty 5 dkg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: cykoria zapiekana z pieczarkami

Cykorię myjemy przecinamy wzdłuż na pół,wycinamy gorzkie głąbiki i obgotowujemy w osolonej wodzie,następnie odcedzamy.Pieczarki oczyszczamy myjemy i szatkujemy,podsmażamy na maśle gdy już puszczą sok posypujemy lekko mąką,mieszamy i gotujemy,wlewamy mleko i ponownie gotujemy,gdy lekko przestygnie mieszamy z żółtkami.Cykorie układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem i posypujemy startym serem.Zapiekamy w gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 31.03.2011 09:57
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak