Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wielkanocna

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 100 gram
mąka ziemniaczana 50 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
woda 5 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżeczka
cukier 150 gram
krem do tortów 1 szt
mleko 300 ml
masło 150 gram
kakao 5 łyżek
rodzynki 30 dag
brzoskwinie w puszce 30 dag
galaretka owocowa 1 szt
dżem 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wielkanocna

Mąkę ziemniaczaną i tortową zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ( wcześniej nasmarować tłuszczem). Jajka (3 szt.) z gorąca wodą (5 łyżek) ubić mikserem na puszystą masę. Cukier (150 g) wymieszać z cukrem waniliowym (2 łyżeczki) i stopniowo dodawać do masy cały czas ubijając. Dodać do ciasta przesiane mąki (100 + 50 g) i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć na blachę i równomiernie rozsmarować. Piec 10-15 minut aż ciasto się zarumieni (200-220 stopni)
Zaraz po upieczeniu ciasto przełożyć na lnianą ściereczkę posypana cukrem pudrem, papier posmarować zimną wodą, ściągnąć roladę zwinąć razem ze ściereczka.
KREM : Do zimnego mleka (300 ml) wsypać całą zawartość kremu do torów, wszystko zmiksować. Dodać masło i miksować. Masę włożyć do lodówki na 1 godz.
Zimne ciasto rozprostować, nie mocno, i posmarować dżemem, rozłożyć na to krem ( trochę zostawić na posmarowanie ciasta z góry ) .
Następnie dodać na krem wszystko co chcemy, rodzynki, brzoskwinie a nawet i pokrojoną galaretkę. Im więcej kolorów tym lepsze ciasto.
Całość ponownie zwinąć. Ciasto udekorować z góry kremem do tortów i posypać kakao.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 18.04.2012 14:41
smaczna
Dorian 10.03.2012 14:37
pycha
m1monika 21.02.2012 15:19
pyszna :-)
anja3107 02.10.2011 14:36
mniam
Natalia40 07.07.2011 21:37
super
AgaS10 28.04.2011 08:58
super,ale gdzie to zdjęcie:)
Kuchareczekjeden 19.04.2011 20:05
ja czekam na zdjęcie:)
ronald88 02.04.2011 14:02
lubie taka
Ania67 31.03.2011 19:16
Brzmi apetycznie
Justyna Jussstiii 31.03.2011 13:38
zdjęcie będzie wkrótce !
Olaa 31.03.2011 10:04
super
Małgorzata113 31.03.2011 08:25
świetny przepis
patusia 31.03.2011 00:43
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak