Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki babuni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
śmietana 3 łyżki
masło 2 łyżki
żółtko jajek 6 szt.
cukier puder 2 łyżki
spirytus 1 łyżka
sól
smalec 1 kg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: faworki babuni

Mąkę wsypać do miski, śmietanę, masło, żółtka, sól, cukier i spirytus dokładnie wymieszać na jednolitą masę, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę i uderzaj w ciasto sto razy, aby stłoczyć powietrze, włóż na jedną godzinę do lodówki. Rozwałkować formować faworki. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć na złoty kolor, wyjmować na papierowy ręcznik, ostudzone pudrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 01.04.2011 16:49
pyszne
alaaa 01.04.2011 10:04
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak