Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 5 szt.
mąka 1,5 szklanki
spirytus ½ kieliszka
drożdże 5 dag
śmietana 1 łyżka
tłuszcz
sól szczypta
tłuszcz do smażenia 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: faworki drożdżowe

Wyrobić ciasto drożdżowe, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Odcinać po kawałku ciasta cienko rozwałkować i kroić paski o szerokości ok. 3 cm. Nacinać je wzdłuż po środku i przewijać jeden koniec przez nacięcie. Od razu smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 01.04.2011 16:49
drożdzowych jeszcze nie robiłasm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak