Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka 2,5 szkl
masło roślinne 0,5 opak
cukier 1 szkl
mleko 1 szkl
drożdże 5 dag
esencja zapachowa
sól
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z rodzynkami

Z kilku łyżek mąki, mleka i drożdży roztartych z cukrem przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, jaja, sól, rodzynki i esencje zapachową. Wyrabiać ciasto rękoma do połączenia się składników. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścian miski. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, powtórnie pozostawić do wyrośnięcia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 02.05.2011 21:57
pycha!
monika154 25.04.2011 10:55
smaczny
monika154 25.04.2011 10:55
smaczny
monika154 25.04.2011 10:55
smaczny
gusia1000 22.04.2011 01:19
Super wyrób.
pacpaw 11.04.2011 19:35
kusząca propozycja :o) coś na niespodziankę dla Gości
ronald88 07.04.2011 13:23
super
iwa643 02.04.2011 07:13
smaczne
Agnieszka_B 01.04.2011 14:04
pyszności:)
ada12302 30.03.2011 22:15
najlepsze ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak