Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 6 dag
jajko 1 szt
ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 4 dag
sól
sos
pieczarki 20 dag
śmietana 1/8 l
sól
cebula 5 dag
mąka 3 dag
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Ugotować ziemniaki, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, zagnieść ciasto. Formować w mące pszennej kulki, spłaszczyć, w środku zrobić dziurkę. Wkładać do wrzącej i osolonej wody, zamieszać. Gdy kluski zaczną wypływać na wierzch, gotować jeszcze 4 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na talerze. Oczyszczone i opłukane pieczarki, osączyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek. Zalać 1/4 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, podprawić mąką, solą i pieprzem, zagotować. Połączyć ze śmietaną. Kluski śląskie podawać polane sosem pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiek1 31.03.2011 16:50
uwielbiam śląskie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak