Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 15 g
mąka 350 g
mleko 1 szkl
jajko 3 szt
żółtko jajek 2 szt
masło 50 g
cukier 130 g
sól
śmietana
truskawki 400 g
migdały mielone 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z truskawkami

Podgrzać mleko, rozprowadzić nim drożdże. Dodać 40 g masła, 50 g cukru, sól i 2 jajka. Wsypać mąkę na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać przygotowaną mieszaninę, zagnieść ciasto. Odstawić na 3 godziny. Wysmarować masłem blachę, rozłożyć na niej równomiernie ciasto, nakłuć je w wielu miejscach widelcem. Piec około 25 minut. Umyć i obrać truskawki. Połączyć, stale ubijając, 1 jajko, 1 żółtko, śmietanę, pozostałą część cukru i zmielone migdały. Ułożyć truskawki na cieście. Polać uprzednio przygotowaną masą. Brzeg ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem. Włożyć ponownie do pieca na 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 08.02.2012 09:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak